Westminster Fire Station

Built in 1906, the Grade II Listed Edwardian fire station in London Victoria was decommissioned in 2014. The project has two parts: the refurbishment of the existing building to create a restaurant and housing, and a new residential building to the rear of the site, which together define a new garden courtyard.

The external volume of the new building is stepped, cut back and inflected to respond to the densely built-up context. The design integrates pale bricks and iridescent glazed bricks to form a light-reflective structure, which refers to the pale Portland stone of the base, the glazed bricks on the interior of the fire station and the history of brick buildings in Victoria.

Horizontal brick courses of iridescent bricks, set at the floor levels of the adjacent fire station, trace the lines of the fire station walkways over the new brickwork, weaving old and new together. Vertical brickwork above these courses lines up with the railings of the old fire station. The courses of iridescent bricks increase in number with the height of the building, acting to catch rays of sunlight and allowing the building to shimmer.

This project has been awarded planning and Listed Building consent.

Structural Enginner: MNP

Services Engineer: Mecserve

Development Manager: Alchemi Group

Project Manager: Bruce Shaw 

Glazed Bricks: Makkum

Computer Visualisation: NJY Studio Ltd